Allerlei Recepten uit vele Landen (Nld./Suriname)
Allerlei recepten van mijzelf.
en van een vriendin!!
En eigen creaties©.
(Suriname)Fijne plaurie (gele-erwtensnack)
Benodigdheden,(inkoop lijstje)
300 gram gele erwten
5 dl water
1 middelgrote ui
9 teentjes knoflook
1 Madame Jeanette (heet langwerpig peper
5 dl zonnebloemole
zout
zwarte peper
1 eetlepel djira-zaadjes(komijn)
Week de gele erwten in 5 dl koud water een nacht vooraf.
Faja tomati sauce (hete tomatensaus)
4 eetlepels tomatenketchup
½ eetlepels Mother’s pepper sauce
½ borrelglas gembersiroop
Meng alle ingrediënten in een schaaltje
en roer alles goed dooreen.
Ei salade.
2 ei,bieslook,peper,zout,mayonaise,klein uitje.
de eieren 7-8min. koken,afkoelen en in blokjes snijden,
de bieslook fijn snijden,
het uitje fijn snijden,
dit alles in een flinke schaal,
dan de mayonaise er door scheppen,
en op smaak maken met zout en peper.
Prei ham salade.
1 ons ham,1 ons prei,mayonaise,peper en een puntje sambal.
De prei alleen het witte gedeelte op z`n langs doorsnijden,
dan heel fijn snijden in de breedte 1 mm. de ham aan blokjes snijden
4mm-4mm, dit in een schaal doen,mayonaise er door roeren,
en op smaak maken met peper en sambal.
Oven schotel, Aardappels,Witlof
700gr.aardappels gekookt,
400gr.kabeljouw of andere vis,
4 struikjes witlof,
75gr kaas.1pot aardappel- anders of zelf saus maken.
een lage glazen schaal insmeren met boter,
de witlof jullienne snijden de aardappels in plakjes snijden,
de kaas raspen,
de eerste laag aardappels dan laagjes witlof,aard.
Vis laatste laag weer aardappels.
de saus er overheen strijken,
de kaas er overheen strooien,
folie erover, dan in een voorverwarmde oven bakken,
op 200 graden 35 minuten de laatste 8 min.de folie er af halen,
zodat er een mooi bruin korstje onstaat.
Als de aard.rauw zijn dan 12 mn.langer in de oven garen.
Mie Tigiatelle,Bio-Sfeer.
1kipfilet,olijfolie,knoflook,bladspinazie,parmenzaanse kaas
10 minuten roerbakken
Mie koken: volgens de gebruiks wijze van het pak.
Olijfolie in de pan stukjes kipfilet roerbakken
zout,peper,knoflook meebakken
verse bladspinazie ook mee bakken.
Bord opmaken eerst de mie,kuiltje in de midden,
kip,spinazie op mie,
strooi daar over heen de parmen zaanse kaas.
Gerechtjes voor geroosterd brood of toastjes.
Hartig...Pittige Kruidenkwark.
250 gram kwark,1bosje radijs (fijn gemaakt in plakjes)
1 eetlepel gehakte bieslook,
1tot 2 kleine stukjes mierikwortel, schillen
en raspen( fijn gemaakt,)
Dit alles met elkaar door de kwark mengen,
en op brood of toast smeren.
Linzen Smeersel...Hartig
*100 gram linzen(gekookt)30 minutenmet het laurierblad,
*2eieren(hart gekookt)fijn maken, 3 eetlepels mayonaise,
1 eetlepel gehakte peterselie,
½ theelepel bonenkruit,1laurierblad,
`n snuifje tym of takje verse tym,
2-3theelepels mosterd,alles door elkaar mengen,(mixen*)
op smaak maken met peper en zout.
Notenkwark(Zoet)
200 gram kwark,2 tot 3 eetlepels Hazelnotenpasta,
vloeibare honing of esdoornstroop,
alle ingredienten mengen, heerlijk op brood of toast.
Pasta gerecht
1 uitje fruiten,fijn gesneden kipreepjes erbij,
spinazie blokjes erbij ,dit even gaar smoren,
geitenkaas er overheen brokkelen op het bord.
Serveren met pasta`s.
Ovenschotel.
250 gram gehakt( rul bakken,)
2teentjes( knoflook uitgeperst),1ei,
100 gram- 75gram (geraspte) kaas,
400 gram gekookte koude aardappels.
250 ml.Bouillon van een tablet,
gemengde groenten een zakje,
Van de aardappels puree maken,
het ei er door roeren ook de knoflook door de puree,
roerbakgroenten2 minuten voorbakken
een bodem invetten van een schaal,
de eerste laag puree tweede laag gehakt,
derde laag groenten,beetje bouillon er over gieten
geraspte kaas er over,
in een voorverwarmde oven bakken circa 15 minuten,
op 180 graden,tot de kaas gesmolten is.
Rijst met kip.
Kip,ui,tomaat,wijn,bouillon,italiaansekruiden, room.
De kip aan braden met de vel kant
naar beneden in de italiaanse kruiden,
daarna tomaat,wijn en de bouillon erbij
deksel er op 30 minuten sudderen.
Dan room er bij `t mag niet meer doorkoken.
Crouton bakken(stukjes brood)dobbelsteentjes
serveren met risotto-rijst,en een lente ui salade.
Lekker toetje(ijs)
3goudrenetten,suiker,kaneel,
roomboter,appel-kaneelijs
De appel in schijven snijden,
pan op het vuur,roomboter erin
smelten,de appelschijven in de boter bakken,
suiker erover strooien+de kaneel,
bakken tot de schijven zacht zijn.
Serveren:
3bolletjes ijs op een mooi bord
en daar om heen de gebakken
appelschijven draperen.
Duitse Aardappeltjes uit de oven.
Gekookte aardappels fijn stampen,
eigeel er door roeren in een spuitzak doen,
en torentjes op een ingevet bakblik spuiten,
daarna een beetje eigeel er over smeren,
In een voorverwarmde oven bakken
op 200 graden circa 10 minuten.
ovenschotel aardappels en vis.
400 gram voorgekookte aardappelschijven,
200 gram kabeljauw of `n ander soort vis,
3 struikes witlof jullienne gesneden,
50 gram geraspte kaas,
1pot aardappel anders saus( bacon+ui)
een ovenschaal invetten, dan een laag
aardappelschijven daarop de witlof,
de saus er over,bedekken met folie,
en bakken op200 graden in een voorverwarmde oven,
de laatste 10 minuten de kaas er over strooien,
en dan zonder folie verder bakken,
tot de kaas is gesmolten.
Balletjes met kruiden
Voor 4 personen:
750 g lamsgehakt
3 kleine uien
1 ei
4 el gehakt peterselie
2 el gesneden bieslook
2 el gesneden koriander
2 teentjes knoflook
iets cayennepeper
iets gemberpoeder
iets marjolein
1 tl kerriepoeder
1 tl paprikapoeder
30 g boter
1 kleine rode paprika 4 el olijfolie
zout
Werkwijze:
• Pel en snipper de uien fijn.
• Snijd de paprika in zeer fijne stukjes.
• Meng het gehakt met de uien, paprika, verse kruiden en gedroogde specerijen.
• Smelt de boter (niet te warm) en vermeng dit samen met het ei met het gehakt.
• Breng het gehakt op smaak met zout,
draai er kleine balletjes van en steek deze op stevige spiesen.
• Bestrijk de spiesen met olijfolie en leg ze op de gril.
• Gaar de balletjes in ca 8 minuten (blijf ze telkens keren).
• Lekker bij vele gerechten, Aardappel, puree, Salades.
Of als borrelsnack
Aardappel puree uit de oven.
500gram gekookte aardappels fijn stampen,
50 gram boter erdoor roeren+1heel ei en twee dooiers,
zout,peper,1eetlepel fijn gehakte peterselie,
Doe dit een een ingevetten vuurvasteschaal,
50 gram geraspte kaas er over,
in een voorverwarmde oven 180 graden,
circa 20 minuten bakken,
serveren met broccollie en room saus.
Ovenschotel gehakt en sperziebonen.
300gram groenten,
1ei,250ml.bouillon,
550 gram aardappels,
300 gram gehakt rul gebakken,
50 gram kaas.
De groenten,aardappels laag voor laag op bouwen,
beinnen en eindigen met de aardappels,
de bouillon er overgieten, en afdekken met folie ,
bakken in een voorverwarmde oven circa 30 minuten
180 graden de laatste 10 minuten de kaas erover verder
bakken zonder folie tot de kaas gesmolten is.
Hutspot.
Aardappels,uien,wortels,
450 gram(vlees,kip,varken filet,)reepjes bakken,
1 paprika,
1 teen knoflook,
1 zakje soarma kruiden,
rozijnen en stukjes appel.
Dit alles koken, braden,en tenslotten door elkaar roeren.
Heeeeerlijk.
Zilvervliesrijst met gehaktballetjes en courgettes.
300gram rijst,
400gramrundergehakt,
2eieren,4 eetlepels paneermeel,
versgemalen zwarte peper,zout,
2eetlepel italiaanse keukenkruiden,
4eetlepels bloem,
2courgettes,
4 sjallotten.
50 gram kruidenboter.
Meng het gehaktmetde eieren,paneermeel,peper,zout,
de italiaanse,kruiden door elkaar.
Draai er kleine gehaktballetjes van.
Wentel de balletjes door de bloem,
was de courgettes en snijd ze in plakjes,
pel de sjalotten en snijd ze n ringetjes,
kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzing op het pak.
Verhit de kruidenboter
en bak hierin de gehakt-balletjes rondom bruin.
Voeg de sjallotten toe en bak ze even mee.
Voeg de courgettes toe en stoof het gerecht
in circa 10 minuten gaar,
breng het op smaak met peper en zout.
Serveer de zilvervliesrijst
met de gehaktballetjes en courgettes.
Voorgerechtje Zalm ,'t sausje,
1 eetl. creme fraiche
1 eetl.mayonaise 1 beetje cognac,
3 sneetjes wit casino brood,bladspinazie van iglo,
Gerookte zalm,
De korstjes van het brood af snijden
3 besmeren met (saus) creme fraiche, zalm op twee sneetjes,
blad-spinazie ook op twee sneetjes,opstapelen allen op elkaar,
de boveste op z`n kop die gene zonder zalm en spinazie,
op 4 hoeken een prikker,en dan in vieren snijden.
De Saus Maken:
Doe mayo,creme fraiche,cognac,in een schaaltje,
roer het door elkaar, heerlijk sausje bij`t gerechtje.
Custardvla.
4 eetlepels custard,
3 eetlepels suiker,
750 gram melk
Maak een papje van de custard en
de suiker met een beetje melk ± 3 eetlepels.
De rest van de melk aan de kook brengen,
en giet dan al roerend het custard mengsel erbij,
laat alles 3minuten door koken, steeds af aan toe door roeren,
op het gas koken dan 3minuten blijven roeren
.laat de vla afkoelen,
serveer metverse vruchten op sap.
Brooddeeg voor in de broodmachine.
600gram droog alles door elkaar
300ml.water,2 maatlepeltjes olie, 1 maatje citroensap.
3 theelepeltje gist
van G.amersfoort is het 420 gram mengsel +265mil. Water.
(Broodmachine)-Brooddeeg Ria's.
550ml water,2 grootte maatlepel olijf olie,
1 grootte maatlepel citroensap,2 kleine maatlepel zout.
Dit als eerste in het blik van de broodmachine doen.
Daarna de droge ingrediënten:
500 gram tarwebloem,
500gram meergranen-volkoren Soezie (Original),
2 eetl. druivensuiker,
3 eetl. zemelen
1 eetl. sojameel
3 theelepels gist
alles door elkaar mengen en bakken op stand 3.(3uur Bakken)
Gegarandeerd een heerlijk brood!!!
Krentenbrood.
Hetzelfde als het gewone brood,i.pv.suiker 2eetlepels honing.
Geen zemelen, 250 gram bloem 250 gram mix
+1 zakje rozijnen bakken stand 3.
----------------------------------------------
Recept croissant met pesto & kaas
blik Croissant 12 stuks
Pesto ca. 3 eetlepels
Rauwe ham 100 gram
Parmezaanse kaas 100 gram
Rol de croissants uit en smeer de pesto op de croissant,
leg daar op een plakje rauwe ham
en strooi wat parmezaanse kaas over de ham.
Rol vervolgens de croissants vanaf
de smalle kant op en snijd ze in ca. 4 ringen.
Bak ze in de voorverwarmde
oven (200 graden) in 20minuten af.
Als ze warm zijn nog wat parmezaanse
kaas over de croissants strooien.
Recept broodrolletjes
Casino wit in de lengte gesneden.
8 hard gekookte eieren.
spinazieblaadjes (of sla).
2 eetlepels mayonaise.
2 eetlepels creme fraiche.
1 theelepel dragon.
1 eetlepel bieslook.
1 eetlepel peterselie.
2 theelepels kerrie.
zout & peper.
Snij de eieren in stukjes en meng dit met de overige ingredienten,
behalve de spinazieblaadjes.
Leg de brood plakken uit elkaar (korsten niet gebruiken)
snijd de kosten rondom de plakken af.
Leg op het brood de spinazieblaadjes
smeer daarover het ei- mengsel,
rol de plakken op en rol ze daarna in huishoudfolie
rol de uiteinden in zodat het eruit ziet als een toffee.
Leg de rolletjes ca. 4 uur in de koelkast.
Verwijder de folie en snij de rolletjes in ca. 4 plakken.
Casino wit in de lengte gesneden,
2 ons pekelvlees blaadjes sla
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel mierikswortel
1 eetlepel mosterd
Snij de korsten van de plakken brood en
smeer deze vervolgens in met het mengsel van mayonaise,
mierikswortel en mosterd.
leg daar op wat stukjes sla en plakjes pekelvlees.
Rol de plakken op en rol ze in huishoudfolie zoals hierboven.
--------------------
Hierboven genoemde rolletjes kun je ook maken
met een combinatie van het ei-mengsel,
mierikswortel en mosterd.
Smeer dit mengsel op de plakken brood,
leg wat stukjes spinazie of sla op het mengsel
en doe daarop wat plakjes gerookte zalm.
Rol de plakken op, zoals hierboven.
* te veel rolletjes kun je eenvoudig
invriezen zonder al te veel smaak verlies.
Oliebollen Nieuw recept van vriendin
Ingredienten
1 kilo tarwebloem
1 liter water
20 gram zout
50 gram suiker
80 gram gist
10 gram kaneel
enkele druppeltjes citroensap
200 gram rozijnen
100 gram verse appelstukjes
Bereidingswijze
Los het gist op in het water en meng het kort.
Doe de bloem erbij en meng het beslag
kort met een mixer op de laagste stand.
Werk de vulling erdoor en laat het beslag
45 minuten (en niet korter!!)
op een warme plaats rijzen.
Voorkom uitdroging door een natte theedoek
over de emmer te leggen.
Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst,
gebruik dus een ruime emmer
schep het beslag met een lepel of ijsknijper
in olie van 180 graden Celsius.
Als u een frituurpan gebruikt,
zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten
Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
PS
Ik zelf gebruik altijd het recept
2 pakken Oliebollenmix van Koopmans
daar hebben wij altijd lekkere oliebollen van
en bak ze in zonnen-bloemolie.
Bereidingswijze volgen op het pak oliebollenmix
voeg toe 1 blikje bier inhoud 33cl!
(door het beslag roeren dat in
mindering brengen van het water)!!
Eet smakelijk met deze recepten. Groetjes Ria's