Rijstgerechten

 

 

 


Recept van Ria Vergeer©
Hollandse Barra (variatie op Surinaamse Barra)
Deeg maken van het onderstaand recept.
Voorbereiding


Restje koud, Gekookte aardappels,(fijn stampen).
beetje bladgroenten.
(andijvie of spinazie heel fijn snijden dunne reepjes).
±3eetl.bloem
restje gaar vlees
Melk ±half kopje
zout,kerriepoeder
paprika. 1pepertje(sambal).
Dit alles goed door elkaar mengen,

Maak een dik stevig beslag van de aardappels,
de groenten en de kruiden en de nodige melk.
beslag nog te dik?.... dan beetje melk toevoegen.!!
Maak balletjes (circa 3cm doorsnee)!

• Warm de Olijfolie in een steelpan
• let op dat de olie niet te koud of te heet is.
• niet te veel tegelijk bakken, circa 8 stuks,
• de balletjes moeten vrij van de bodem zijn,
ze draaien vanzelf tijdens het braden.
• de balletjes bakken tot ze mooi bruin zijn.
de balletjes goed laten uitlekken op keukenrolpapier
serveren met de twee sausjes
geef erbij en lekkere frisse salade

Sausjes

1 Tomatensaus maken van tomatenpuree,+1pepertje of(sambal badjak).
2 Mayonaisesaus maken van mayonaise,+knoflook tesamen mengen naar eigen smaak.
Heerlijk eet smakelijk!

De balletjes zijn ook lekker als borrelhapje!

0000

Nieuw recept!!!
Koekoe alesie (gestoomde witte rijst)
Recept hieronder scrol verder..


Reken per persoon ongeveer op 150 gram rauwe rijst,
bijvoorbeeld Surinaamse rijst (hele korrel).
U wast en spoelt de rijst in een grote zeef, totdat het water helder is.
Zet de rijst met water (3 dl water op 100 gram rijst) op hoog vuur, zonder deksel,
af en toe roeren totdat het water verdampt is.
Goed blijven roeren, dan kan de rijst niet aanbranden.
Het vuur uitzetten en de rijst 10 minuten laten rusten.
Vervolgens stoomt u de rijst in een rijststomer als volgt gaar:
u schept de rijst in de gaatjespan van de stomer.
In de onderste pan doet u zoveel water
dat de gaatjespan het water net niet raakt.
U doet het deksel op de pan en
u laat de rijst op een hoog vuur in 20 à 30 minuten gaar stomen.
Roer de rijst af en toe om en let erop
dat de onderste pan voldoende water blijft bevatten.

Baka alesie (gebakken rijst)


600 gram rauwe rijst


1 kip van 1000 gram
¼ liter zonnebloemolie
2 middelgrote uien
2 teentjes knoflook
1 prei
3 eetlepels zonnebloemolie
250 gram taugé
3 takjes selderie


Kruiden voor de Baka alesie:


zwarte peper
zout
2 eetlepels zoute sojasaus
1 eetlepel zoete sojasaus
1 theelepel trasi

Kruiden voor marinade:
1 theelepel old spice powder (vijfkruidenpoeder)
4 eetlepels zoute sojasaus
4 uitgeperste teentjes knoflook
zout naar smaak
1 theelepel zwarte peper

Kook de rijst gaar (zie Alesie of Koekoe alesie hiervoor).
Hak de kip in 8 stukken,
maak een mengsel van de kruiden voor de marinade,
wrijf de stukken kip goed in en laat dit ongeveer 1 kwartier intrekken.
Verhit ¼ liter zonnebloemolie en bak de stukken kip hierin goed bruin.
Laat ze uitlekken en afkoelen.
Daarna het vlees van beentjes en botjes ontdoen.
Snijd de kip in stukjes.
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook zeer fijn,
was en snijd alleen het wit van de prei in dunne ringen
en fruit deze glazig in de zonnebloemolie,
voeg dan de trasi toe.
Voeg daarna toe: de stukjes kip en beetje bij beetje de gare rijst.
Dit alles goed roerbakken en afmaken
met zoute en zoete sojasaus,
peper en zout naar smaak.
Zet het vuur op de laagste stand.
Was de taugé en hak de selderie fijn
en roer dit op het laatst bij de baka alesie.
Serveren er wat (sla) plakjes-tomaat,plakjes-komkommer!Eet smakelijk.



recept1Chow fan (gebakken rijst



600 gram rauwe rijst
4 fasjong (Chinese worstjes)
2 middelgrote uien
3 teentjes knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
1 plakje gemberwortel
3 takjes selderie
4 eieren
50 gram margarine

Kruiden:
3 eetlepels zoute sojasaus
zout
1 theelepel zwarte peper


U wast, spoelt en kookt de rijst zoals bij (zie Koekoe alesie)!.
Vervolgens stoomt u de rijst in een rijststomer als volgt gaar:
schep de rijst in de gaatjespan van de stomer en leg daarop de fasjong.
Laat rijst en fasjong in ongeveer 20 à 30 minuten gaarstomen (zie Koekoe alesie).
Laat de rijst en fasjong goed afkoelen
en snijd de fasjong in zeer kleine stukjes.
Snijd de uien en knoflookteentjes zeer klein
of gebruik hiervoor een keukenmachine.
Fruit dan de uien en knoflook in 2 eetlepels zonnebloemolie.
Als ze glazig zijn, fruit dan ook het pakje gemberwortel mee.
Daarna de fijngesneden fasjong meefruiten.
Bak vervolgens beetje bij beetje de rijst mee.
Zet het vuur wat lager.
maak de gebakken rijst af met zoute sojasaus,
naar smaak wat zout (voorzichtig met het zout,
daar de sojasaus nogal zout is) en zwarte peper.
Haal de gemberwortel eruit.
Alles goed roerbakken, het vuur uitzetten
en wat fijngehakte selderie door de rijst mengen.
Kluts de eieren en bak in de margarine 2 of 3 omeletten.
Laat deze afkoelen, rol ze op en snijd er dunne reepjes van.
Strooi ze op het laatst over de rijst.


 

recept 2 Chow fan (Chinese gebakken rijst)

 

 

 



Ingrediënten

60 ml olie
1 theelepel fijngehakte gemberwortel
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
2 gedroogde shii-take, 10 minuten in heet water wellen, uit laten lekken en in dunne reepjes snijden
100 g verse gepelde garnalen of varkesns- of kippenvlees in reepjes
100 g Chinees gegrild varkensvlees, in blokjes
1 Chenese worst, in plakjes
2 eieren
1 theelepel zout
4 theelepels Chinese lichte sojasaus
1 kg koude, gekookte langkorrelrijst
60 g doperwten
2 bosuitjes, in dunne ringen
verse takjes koriander of bladselderij om te garneren


Bereiding
De wok 30 seconden verhitten.
2 eetlepels olie toevoegen.
Gemberwortel 5 seconden roerbakken.
Ui, bleekselderij en paddestoelen toevoegen.
3 minuten bakken tot alles zacht is.
Dan de garnalen kort meebakken tot ze van kleur veranderen.
Het varkensvlees en de Chinese worst toevoegen en 1 minuut roerbakken.
De eieren samen met het zout en de sojasaus met een vork in een kom loskloppen,
tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
Het eimengsel in de wok gieten en het geheel enkele seconden roerbakken tot het ei stolt.
De inhoud van de wok naar de rand schuiven en de rest van de olie toevoegen.
De olie op een hoog vuur verhitten en de rijst en doperwten toevoegen.
Onder voortdurend roeren 2-3 minuten door en door verwarmen.
De helft van de bosuitjes erdoor scheppen en het gerecht in een schaal overdoen.
Garneren met de rest van de bosuitjes en de koriander.

Variatietip: gebruik 2 middelgrote champignons in plaats va shii-take.

Variatietip: vervang de Chinese gegrilde varkensvlees door gekookte ham.

Variatietip: gebruik in plaats van de Chinese worst chorizo (Spaanse droge worst).

Serveertip: schep de rijst in een schaal en garneer met de schijfjes tomaat en komkommer.
Geef er apart sojasaus en reepjes groene of rode Spaanse peper bij

Wijnadvies: bij dit gerecht kunt u Chinese thee, bier of een Charonnay drinken.


Ciabatta's zelf deeg maken MMMM Lekker!

 




Gebruik
Een mengsel bloem tesamen 500 gram
van tarwebloem, roggebloem en speltbloem.
325ml lauw water
Een heerlijk ouderwetsch brood uit grootmoeders tijd.
U bakt een natuurlijk geel brood
met een lekkere krokante korst en een heerlijke smaak en geur).
Handel verder vanaf **Bereidingwijze** als recept Ciabatta's

0000

Variatie recept, 3 Ciabatta's


  Benodigdheden:
500 gram Cottage Bread Mix - Wit:
325 ml lauw water
**Bereidingswijze**
• Kneed een soepel deeg  gedurende 15 minuten
met een mixer of met de de hand of gebruik
ca. 15 minuten het programma "deeg"
of het programma "dough" van de broodbakmachine.
• Laat het deeg vervolgens op het aanrecht 15 minuten rijzen,
afgedekt met een theedoek of bakpapier.
• Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken.
• Bestrooi de werkplek met bloem.
• Rol de deegstukken uit tot  35 cm lengte.
• Leg de deegstukken op een ingevette bakplaat of op bakpapier
• Laat het deeg nog 45 minuten rijzen.
  Bakken
Electrische oven 220ºC
Heteluchtoven 200ºC
Gasoven stand 5-6
Baktijd 20 tot 25 minuten

0000


Italiaanse ciabatta met gorgonzola en rode ui


Ingrediënten
1 ciabatta broodje
1 kleine rode ui, in dunne partjes
1½ eetlepel olijfolie extra vierge
1 theelepel balsamicoazijn
zout, versgemalen peper
30 g rucola
75 g gorgonzola

Bereiding Verwarm een grillpan voor tot gloeiend heet.
Rooster de partjes ui in de grillpan in ca.
3-5 minuten bruin en gaar, keer ze regelmatig.
Snijd de ciabatta overlangs open en besprenkel de snijvlakken met olijfolie.
Leg de onderkant op een bord en verdeel de rucola erover.
Snijd de gorgonzola in plakjes en leg ze op de rucola.
Schep de rode ui om met de balsamicoazijn
zout en peper naar smaak en verdeel de partjes over de gorgonzola.
Leg de bovenkant van de ciabatta erop.

Bereidingstijd: 10 minuten

 


Ciabatta Panzanella


Ingrediënten
2 ciabattabroodjes (met olijf)
5 kleine trostomaten (Tasty Tom)
1 bosuitje, in dunne ringetjes
3 takjes basilicum, in reepjes
3-4 eetlepels geurige (Italiaanse) olijfolie extra vergine
versgemalen zwarte peper

Bereiding
Snijd 5 kleine trostomaten (Tasty Tom) in stukjes
en meng ze in een kom met 1 bosui in dunne ringetjes,
3 eetlepels verse basilicum in reepjes
en 2 eetlepels geurige Italiaanse olijfolie extra vergine.
Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper
en laat de salade zo'n 30-60 minuten staan.
Snijd 2 ciabattabroodjes open en rooster ze onder een hete ovengrill goudbruin.
Leg de broodjes open op twee borden en schep de salade erop.
Strooi er nog wat peper over en druppel er royaal olijfolie over.
Garneer met nog wat reepjes verse basilicum.
Bereiden: 8-10 minuten + 30-60 minuten laten staan.

0000